De populäraste tatueringsstilarna del 1

Att försöka göra en lista av stilar av tatueringar är som att försöka göra en lista av varje kultur på jorden. Det finns överlappningar, och det finns stridigheter. Hur brett eller hur smalt går du? Det är vissa som påstår att det finns lika många stilar som det finns konstnärer. Men vi ska ändå försöka sätta ihop en sådan här lista.

Flash

Flash tatueringar är enkla designs som tatueringsstudios ofta har uppe på deras väggar eller i deras böcker. En kund kan komma in, peka på en flash och få det gjort, vanligtvis inom ett par timmar. Det här är motiv som konstnären normalt sätt har gjort hundratals gånger, och kan göras klart snabbt.

När det är omöjligt att verkligen kvantifiera det, så är den stora majoriteten av tatueringar i den västra delen av världen, en variation av flashtatueringar.

Några fler vanliga flashmotiv är bland annat hjärtan, rosor, fjärilar (och självklart ”the tramp stamp”, och en massa andra motiv som är tagna ifrån den traditionella tatueringsstilen.

Traditional American

Den här tatueringsstilen sägs ha uppkommit på amerikanska militärbaser under 1930- och 1940-talet, men har kommit att bli mer associerat med sjömän an med militären.

Stora djärva sektionera av svart och fasta färger framträder i dessa designs och motiven är oftast i sjötema eller i naturtema, eller firandet av kärlek eller reflektioner på förlorad kärlek. Så som ankare, hjärtan, pin-ups, skepp (oftast alla de här tillsammans) är några av de mest framträdande motiven inom den här stilen.

År 2004, så tog Christian Audigier Ed Hardy’s traditionella amerikanska tatueringsarbete och gjorde det till en mainstream high fashion kollektion av kläder, vilket gjorde att vissa av de som tyckte om stilen blev glada att den fick ett sådant erkännande och vissa blev upprörda över att en av de mest välkända konstnärerna inom den genren ”sålde sig”.

Black and gray

a) Prison/biker

Vilken tatuering som helst kan bli gjord i svart och grått, men som en stil i sig själv så finns det två specifika grenar inom svart och grått. Den första har blivit känd som ”prison” eller ”biker” tatueringar. Det är lätt att anta att anledningen till namnet beror på stilen som är buren av brottslingar i fängelse eller medlemmar i motorcykelgäng, men precis som alla former av tatueringar, så har prison/biker tatueringar gått mainstream.

Däremot så går deras uppkomst tillbaka till de amerikanska fängelsesystemet där färgat bläck var helt omöjligt att få tag i, så stilen var tvingad att utvecklas. Hur detta sedan gick över till motorcykelkulturen är en koppling som ni får komma fram till själva.

Förutom att det inte används färger, så är definitionen av biker eller prison tatueringar vanligtvis att de är av en mer morbid natur, så som skallar, eller i form av ett minne. Nu för tiden, men inte nödvändigtvis alla biker/prison tatueringar, innehåller skrivna citat eller ordspråk, och är ibland inget mer annat än text.

b) Fine-line

Den andra stora grenen inom black and gray är känt som fine-line, eller i vissa cirklar, Chicano-style. Stilen uppkom i de latinamerikanska delarna av öst LA under 1970-talet. Den här stilen är en utveckling av prison tatueringen. Den innehåller fina linjer med stort djup av skuggning, alla i toner av grått. Tack vare värmen som tonerna ger, används oftast den här stilen åt minnesdelar, och kanske är den mest effektiva stilen att använda åt porträtt och andra realistiska delar.

Tribal

Det går inte att argumentera emot att det finns en tatueringsstil som kallas för tribal. Men att sätta alla tribaltatueringar inom en kategori är nästan hädiskt, då olika stammar på olika kontinenter har använt olika motiv för att representera olika meningar.

Tribaltatueringar är utan tvekan den äldsta formen av tatueringar, med en 5200 år gammal europeisk mumie som har en tatuering som ser ut att vara ursprunget till dagens tribaltatuering. Traditionella tribala tatueringar från Europa till Polynesien använde vanligtvis en nål av bambu och en hammare för att injicera bläcket. Idag så görs de flesta tribala tatueringar med de mest effektiva och minst smärtsamma tatueringsmaskinerna, med endast ett fåtal utövare av bambumetoden.

Neotribal tatueringar ploppade fram under det sena 1980-talet, med lånade motiv från Polynesien och gjorde dem till mainstream djärva designs, och skapades flashs utav dem. Den här anpassningen har ofta lett till att den färdiga produkten har förlorat den ursprungliga tribala meningen.

goblin / September 15, 2016 / Uncategorized